Chemex
Το Chemex εφευρέθηκε από τον χημικό, Peter Schlumbohm, στο Σικάγο ΗΠΑ το 1941. Σύντομα (1943), κέρδισε μια θέση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη και επιλέχθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Illinois ως ένα από τα 100 καλύτερα σχεδιασμένα προϊόντα της σύγχρονης εποχής. Είναι κατασκευασμένο από βίο πυριτικό γυαλί με ένα απλό ξύλινο γιακά και μπορεί να αποθηκευτεί και να ψυχθεί χωρίς απώλεια γεύσης και χωρίς να απορροφά χημικά υπολείμματα. Επίσης, λόγω του χάρτινου φίλτρου σε σχήμα κώνου που έχει κατασκευαστεί μόνο για χρήση στο Chemex, μπορείτε να επιτύχετε μια αργή διαδικασία παρασκευής με πιο χοντρό μέγεθος άλεσης που έχει ως αποτέλεσμα ένα καθαρό φλιτζάνι, χωρίς πικρά στοιχεία.
Καφετιέρα Chemex
Χάρτινο Φίλτρο Chemex
Μύλος Άλεσης
Καφές (30γρ)
Βραστήρας
Ζεστό νερό (93oC)
Ζυγαριά
Χρονόμετρο
Εργαλείο ανάδευσης (προαιρετικό)
Κανάτα
BREWING STEPS
Βράστε το νερό στους 93oC. Αλέστε τον καφέ σας σε μεσαία έως χοντρή ρύθμιση. Τοποθετήστε το φίλτρο χαρτιού στο πάνω μέρος του Chemex. Προ βρέξτε το φίλτρο με ζεστό νερό για να διαλύσετε τη γεύση του χαρτιού και αδειάστε προσεκτικά το νερό από μέσα.
Προσθέστε 30γρ καφέ (περίπου 5 κουταλιές της σούπας αλεσμένο καφέ), διανείμετε τον καφέ στο κέντρο δίνοντας στο Chemex μια απαλή ώθηση και πάρτε απόβαρο στη ζυγαριά σας.
Ξεκινήστε το χρονόμετρο και ξεκινήστε την εκχύλιση με 60 γραμμάρια νερού. Περιμένετε 30” τα οποία χρειάζονται για να καλυφθούν όλα τα πιθανά κενά και να διογκωθούν τα σωματίδια, ώστε και να απελευθερωθούν αέρια από τον καφέ σας.
Στα 00:30, ξεκινήστε τη δεύτερη ροή μέχρι τα 160γρ και περιμένετε για 30 δευτερόλεπτα ξανά. Συνεχίστε να παρασκευάζετε επίσης, κάθε 30 δευτερόλεπτα προσθέστε άλλα 100 γραμμάρια νερού σε κυκλική κίνηση έως ότου η ζυγαριά σας φτάσει τα 500 γραμμάρια.
Περίπου 3:30 με 4:30, η εκχύλιση σας πρέπει να είναι κοντά στο τέλος. Ελέγξτε εάν το κρεβάτι του καφέ σας είναι επίπεδο και προσπαθήστε να είστε πάντα συνεπείς για να αποφύγετε την υπερβολική εκχύλιση.
Περιστρέψτε καλά το Chemex για να κρυώσετε τον καφέ σας και μετά σερβίρετε. Στην υγειά σας!